Rundt Haume -beltet: En merkelig nabo til Pluto

Av | oktober 18, 2021

Langt fra vår brennende stjerne, og i et fjernt område med evig solnedgang godt skjult for vårt syn, er et belte som består av frosne og frosne gjenstander. Det ligger utenfor banen til et gigantisk blått isfjell, Neptun – den viktigste planeten vi kjenner fra vår sol – med mange rare gjenstander som danser i mørket, som består av is og stein. Denne avsidesliggende regionen – trans-neptunisk belte– Det er også hjemmet til en mystisk kvartett med dvergplaneter: Pluto, Eris, Makemake og Haumea. Av disse fire skiller Haumea seg ut i samfunnet som den mest kreative og fantastiske lille verden, med en veldig langstrakt form og en livlig rotasjonsrytme. I oktober 2017 publiserte en gruppe internasjonale forskere en studie i tidsskriftet ledet av astronomer ved Andulusia Institute of Astrophysics (Spania) Natur avslører at det merkelige objektet har noe å gjøre med den gigantiske gassen som ringer planeten Saturn. Dette er fordi det også er en ring rundt den lille Haumea.

Denne internasjonale observasjonskampanjen etablerte Haumes viktigste fysiske egenskaper. Det var tross alt vanskelig trans-neptuniske objekter de er bemerkelsesverdig vanskelige å observere på grunn av deres lille størrelse, lave lysstyrke og de enorme avstandene som skiller jordbaserte astronomer fra dem. Imidlertid er det en effektiv, men kompleks metode som kan overvinne disse vanskelighetene. Analyse av gjemmer stjernene-eller å passere disse små objektene foran en stjerne (skape noe som en miniatyrformørkelse) -viste seg å være et vellykket verktøy i den astronomiske instrumentboksen. Skjulte stjerner tidligere tillot det astronomer å bestemme de viktigste fysiske egenskapene til tre andre dvergplaneter: Pluto, Eris og Makemake.

«Vi spådde at 21. januar 2017 ville Haumea passere foran en stjerne, og tolv teleskoper fra ti forskjellige europeiske observatorier ville bli med i fenomenet. Denne utvidelsen av tekniske midler tillot oss å rekonstruere form og størrelse med stor presisjon, det er mye større og mindre reflekterende enn forventet, og det er mye tettere enn tidligere antatt, som besvarte spørsmålene rundt objektet, «forklarte Dr. Jose Luis. Ortiz 11. oktober 2017 Andulusia Institute of Astrophysics (IAA-CSIC) Pressemelding. Dr. Ortiz, IAA-CSIC, ledet han forskningen.

Haumea er et hekseobjekt. Dette skjer når den roterer rundt solen vår i en elliptisk bane som tar noen år. Når dette skrives, er 50 lokalisert Astronomiske enheter (AU) fra vår sol. En TIL Det tilsvarer gjennomsnittlig avstand mellom jorden og solen på omtrent 93 000 000 kilometer. Haumea tar 3,9 timer å rotere på sin akse, som er betydelig mindre enn noen annen kropp, mer enn hundre kilometer lang, som i hele vårt solsystem tilsvarer denne rotasjonshastigheten, som har sin ellipsoide form. som har blitt sammenlignet med en rugbyball. Nylig publiserte data viser at Haume måler 2.320 kilometer på sin største akse – nesten det samme som Pluto – men ikke har en global atmosfære som Pluto. Haume -massen er også omtrent en tredjedel av Pluto og bare 1/1400 av planeten vår.

Twilight Region utover Neptun

To grupper av astronomer har blitt anerkjent for deres oppdagelse av Haumea. Dr. Michael Brown og hans team ved California Institute of Technology i Pasadena, California, oppdaget Haumea i desember 2004 i bilder oppnådd 6. mai 2004. Et online sammendrag ble publisert 20. juli 2005. dette funnet ble kunngjort i en rapport de planla å presentere på et møte i september 2005. Nesten samtidig, Dr. Ortiz og teamet hans IAA-CSIC på siden Sierra Nevada observatorium I Spania fant han Haumea på bilder tatt fra 7. til 10. mars 2003. Dr. Ortiz sendte ham oppdagelsen på e -post Minor Planet Center av International Astronomical Union (IAU) Natten til 27. juli 2005.

JEG TAR protokollen er at oppdagelseskreditten til en liten planet er gitt til den som sendte den for første gang Minor Planet Center med tilstrekkelig posisjonsinformasjon til å bestemme troverdigheten til bane. I tillegg har den krediterte søkeren prioritet når du velger et navn. Derimot, JEG TAR 17. september 2008 nevnte ikke kunngjøreren at kunngjøringen om at Haumea ble akseptert som en dvergplanet. Haumea var navnet som ble foreslått av Caltech -gruppen, og Dr. Ortizs gruppe foreslo navnet «Ataecina», den iberiske vårgudinnen.

Haumea er en plutoidea. Plutoider dvergplaneter er dvergplaneter som ligger utenfor banen til Neptun. Haumea er klassifisert som en dvergplanet fordi den anses massiv nok til å bli i hydrostatisk likevekt, men ikke så massiv som å rense omgivelsene for gjenstander av lignende størrelse. Haumea fremsto opprinnelig som en klassiker Kuiper belteobjekt (KBO) 2006an Minor Planet Center, men situasjonen endret seg. Den nominelle banen indikerer at bane Haumea 7:12 er i svak resonans, noe som gjør den til et resonansobjekt. Selv bilder før Haumes oppdagelse dateres tilbake til 22. mars 1955 Palomar Mountain Digitized Sky Survey, ytterligere baneobservasjoner er nødvendig for å verifisere den dynamiske tilstanden. De Palomar -observatoriet Det ligger i California.

De Cooper belte Den ble oppkalt etter den nederlandsk-amerikanske astronomen Gerard Kuiper (1905-1973). 1992, 1992 QB1 ble funnet, og ble den første Objektet til Kuiper -beltet (KBO) Clyde Tombaugh (1906-1997) er en amerikansk astronom som oppdaget Pluto i 1930. 1992 QB1, det kjente nummeret KBOer har steget med mer enn tusen. I tillegg mer enn 100 000 KBOer, Det antas at de med en diameter på mer enn 62 kilometer eksisterer. 17. september 2008 ble Haumea anerkjent som en dvergplanet JEG TAR, og så kalte de henne Haumea, til ære for den hawaiiske fødselsgudinnen. Det er betegnelsen på den lille planeten 136108 Haumea.

Den langstrakte formen på haume, sammen med dens høye tetthet, høye albedo (på grunn av den glansende overflaten av isvannskrystallet) og rask rotasjon, anses å være et resultat av en enorm og katastrofal kollisjon som skjedde for lenge siden. Som et resultat av denne ødeleggende kollisjonen ble Haumea det største medlemmet i en annen familie av objekter som kolliderte. Denne familien inkluderer mange andre flotte trans-neptuniske objekter (TNO), samt et par av Haumeas velkjente små måner Hallo og Namaka.

Haume har en 284-årig kredittperiode på jorden, a perihelion (når den er nærmest vår sol) 35 TIL, og en 28-graders banehelling. Det var over aphelion (når den er lengst fra vår sol) i begynnelsen av 1992, og er nå over 50 år gammel TIL fra vår stjerne. Haumeas bane har en høyere eksentrisitet enn noe annet medlem av kollisjonsfamilien, og dette antas å være Haumeas svake bane 7:12 med Neptun, som gradvis har endret seg fra passasjens opprinnelige bane. milliarder år.

Haumea er også den tredje lyseste innbyggeren Cooper belte Etter Pluto og Makemake, og kan lett sees med et stort amatørteleskop. Den viser store svingninger i lysstyrke over en periode på 3 til 9 timer, noe som bare kan forklares med rotasjonsperioden for denne tidsperioden. Dette er raskere enn noe annet kjent objekt i likevekten til vårt solsystem og faktisk raskere enn noen annen kjent kropp med en diameter større enn 100 kilometer. Mens de fleste kroppene som roterer i likevekt er flat til flate sfæroider, skiller Haumea seg ut fordi den roterer så fort i mengden at en storm blir en triaksial ellipsoid. Hvis haumea roterte mye raskere, ville det bli en hantelform og dele seg i to forskjellige stykker. Denne raske rotasjonsrytmen antas å ha blitt forårsaket av påvirkning fra hans to bittesmå måner og andre medlemmer av hans kollisjonsfamilie.

Haumes fødested – fjernt, kaldt Cooper belteviser noe av en «familielignelse» med Hovedbeltet til asteroiden. Derimot, Cooper belte den er mye bredere enn Hovedbeltet til asteroiden, Ligger mellom Mars og Jupiter. Faktisk Cooper belte størrelsen er 20 ganger bredere og 20 til 200 ganger massiv Hovedbeltet til asteroiden. De Cooper belte det er hjemmet til relativt små frosne gjenstander som er rester som er til overs fra fødselen av vårt solsystem for rundt 4,56 millioner år siden. Selv om asteroider vanligvis består av bergarter og metaller, er de fleste av dem KBOer det er frosne flyktige stoffer (is) som vann, metan og ammoniakk. Noen av de mest mystiske måner i vårt solsystem, som Phoebe fra Saturn og Triton av Neptun, antas å ha sin opprinnelse. Cooper belte, men de hadde for lengst gått bort fra hjembyen. Triton går i bane rundt Neptun bakover, som faktisk er den fangede månen, som ble fanget av planetens kraftige tyngdekraft. Cooper belte. Så nå går Triton i bane rundt moderplaneten i feil retning, og vil sannsynligvis en dag bli dømt til å ha svelget det tykke skydekket som dekker Neptun – moderplaneten den har rundet siden den gjorde det. en forræderisk reise bort fra sin frossne hjemby Cooper belte For lenge siden.

Etter at Pluto ble oppdaget i 1930, begynte mange astronomer å mistenke at det ikke var alene i mørket og dypfryser i vårt solsystem. For eksempel foreslo den amerikanske astronomen Armin O. Leuschner (1868-1953) i 1930 at Pluto «kan være blant mange langsiktige planetobjekter som ennå ikke er oppdaget.»

Ring rundt Haumea

«En av de mest interessante og uventede funnene var oppdagelsen av en ring rundt Haumea. Inntil for noen år siden visste vi bare at ringer eksisterte rundt gigantiske planeter; så nylig fant gruppen vår to små kropper som ligger mellom Jupiter., Som har tette ringer rundt det, noe som kom som en stor overraskelse. Vi har nå funnet ut at kropper som er enda lenger unna centaurene, som er større og har svært generelle egenskaper, også kan ha ringer. » kommenterte Dr. Pablo Saritos-Sariz 11. oktober 2017 IAA-CSIC pressemelding. Han er Dr. Santos-Sanz IAA-CSIC Gruppen fant en ring rundt Haumea.

Ifølge dataene som er innhentet, er ringen plassert i ekvatorialplanet til den merkelige lille Haumea ved hjelp av stjerneskjuleteknikken. Hi’laka er som den største månen i Haumea, og viser en 3: 1 resonans med hensyn til rotasjonen av dens dvergplanet. Dette betyr at de frosne og frosne partiklene som utgjør ringen roterer tre ganger saktere i den lille verden enn den roterer på sin akse i den lille verden.

«Det er flere mulige forklaringer på dannelsen av ringen; den kan være forårsaket av en kollisjon med et annet objekt eller på grunn av planetens høye rotasjonshastighet og spredning av overflatemateriale,» forklarte Dr. Ortiz. IAA-CSIC pressemelding.

Dette funnet er viktig fordi det er første gang en ring er sett rundt et trans-neptunisk objekt, og indikerer også at tilstedeværelsen av ringer kan være mye mer vanlig enn tidligere antatt – både i vårt solsystem og i andre fjerne stjernesystemer, hvor fremmede planeter kan bli funnet som avrunder stjerner utenfor solen vår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *