Kan en minimalist overleve i et hjem av materialisme?

Av | november 6, 2021

For noen uker siden kjøpte ektefellen min en Fitbit for å holde styr på treningsøktene og viktige funksjoner. Ingen av oss hadde hatt noe lignende før, og vi hadde stolt på mobilapper for å holde oversikt over treningen. Vi ble begge betatt av enheten.

Uken etter brukte jeg flere timer på å sjekke ut flere treningsklokker med den hensikt å kjøpe en til meg selv. Fra $ 400-enhetene gikk jeg ned til noen få $ 60-er, klar over at jeg ofret kvalitet og navngjenkjenning i bytte mot en rimelig pris på en gadget som ville tilfredsstille mine spesielle ønsker.

Jeg påpeker at dette var «ønsker», ikke «behov». Funksjonene som hver av de tre siste klokkene hadde var de samme som jeg allerede hadde på mobilappen min, bortsett fra hjertefrekvens og søvnmønster. Klokken vil imidlertid alltid være med meg og holde styr på bevegelsene mine. Og, det var litt elegant, en markør som hadde litt prestisje og som bekymret meg for min fysiske tilstand.

Det var på dette stadiet jeg skjønte at jeg gikk i materialfella.

Hvis jeg ønsket å holde styr på søvnen min, kunne jeg gjøre det ved å gjenkjenne når jeg var trøtt, når jeg var våken, hvilke triggere som var involvert i søvnløshetsepisodene, og så videre. Hvis jeg ville ha pulsen, kunne jeg presse tommelen inn i venene på håndleddet og telle. Og når han hadde en billig treningsklokke på håndleddet, ville det alltid være andre som ville påpeke overlegenheten til klokkene hans.

Jeg ville faktisk bare ha klokken for forfengelighetsformål og for å holde tritt med partneren min og vennene deres, som hadde lignende enheter.

Dette er materialismens felle, innkapslet i en enkel innretning av teknologi. Vi vil ha det, og mesteparten av tiden vil vi det fordi andre har det. Men trenger vi det? En minimalistisk livsstil er bygget rundt ideen om at vi kan nyte mer, med mindre. Uten klokken blir jeg mer bevisst på mitt eget selv og kroppens rytmer, mindre bevisst på hva andre viser som sine siste eiendeler.

Min ektefelle er ikke for materiell. Hun liker imidlertid utvalget sitt av klær og smykker. Og det er lett å følge den veien, uten å gjenkjenne den. I fjor ryddet jeg mitt eget skap, og donerte mer enn to dusin klesplagg. Noen hadde han ikke tatt med. Andre hadde jeg brukt den mindre enn fem ganger. Andre var veldig like skjorter og bukser jeg allerede hadde. Hvordan hadde dette skjedd?

Som de fleste av oss elsker jeg en avtale. Nesten alle varene hadde blitt kjøpt, i løpet av de foregående ti årene, med minimum femti eller seksti prosent rabatt fra vanlig pris. Men jeg trengte dem ikke. Igjen, da jeg kjøpte med partneren min, så hun disse tilbudene og overbeviste meg om at de var for gode til å motstå. Deretter ville jeg tatt varen til stativet og funnet en billigere. Likevel kjøpte jeg unødvendig.

En venn donerte nylig to av ektemannens kjoler på 3000 dollar til veldedighet. Jeg hadde ikke brukt dem på noen år, men jeg hatet å kaste dem. Hun var i stand til å overbevise ham om at de var verdiløse fordi han ikke tok dem med, og hvis han ga dem til en veldedig organisasjon, ville noen utnytte dem. Han var enig: Et sted i byen kan en hjemløs ha en drakt på 3000 dollar!

Det er vanskelig å motstå trangen til å tilegne seg, men den mest effektive måten å gjøre det på er å ta en pause (kanskje til og med en dag eller så) og reflektere over om vi tilfredsstiller et behov eller et ønske.

Jeg foreslår ikke at vi unngår alle våre ønsker. Men effektiv minimalisme gjør at vi kan prioritere våre ønsker, slik at vi kan få det vi verdsetter høyest i livene våre, med lavest kostnad-nytte-forhold. La familien leve som de vil, men gå dine egne veier med tanke på dine materielle behov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *