Dyrk gress i din kvadratfot hage – Basilikum

Av | januar 3, 2022

Å dyrke gress i hagen din, spesielt basilikum, er en fin måte å ha en hage utenfor bakdøren på. Urter blandet med friske grønnsaker som paprika, tomater, gulrøtter, reddiker, purre og rødbeter er enkelt med Mel Bartholomews hagemetode.

Hvis du ikke har mottatt et eksemplar av Mels bok All New Square Foot Gardening, bør du virkelig ikke utsette det. Her finner du et vell av informasjon om dyrking av basilikum. Når du lærer å dyrke basilikum, vil du finne nyttig informasjon for dyrking av andre urter som koriander, mynte og oregano. Det er mange varianter å velge mellom.

Basilikum, spesielt «Sweet Genovese», er det beste for italiensk pesto. Men, pass på og eksperimenter med basilikumsmaker, kanel, lakris og sitron som også er gode i mange retter. De seks plantene i «Sweet Genovese» vil gi deg nok blader til å lage pesten hele sommeren, uten å bli overveldet. Selvfølgelig er det enkelt å fryse ned en hvilken som helst variant av denne fantastiske urten hvis du trenger det.

En annen variant å prøve, spesielt hvis du er en fan av asiatisk mat, er «Siam Queen». Krydret thaibasilikum med sterk smak og aroma er et godt valg. Et annet flott alternativ er «Holy Basil», bygget på 1500-tallet. På 1500-tallet kom den inn i Europa som en kulinarisk og medisinsk plante. Du vil eksperimentere med å dyrke alle varianter av basilikum i hagen din og ha det gøy.

Mange varianter av basilikum dyrket er tilgjengelig i hagesentre som starter i februar. Enda flere varianter, som nevnt ovenfor, kan finnes på nettet hos frøfirmaer. Noen selskaper, som Pinetree Seeds, reagerer på kvadratmeter gartnere ved å tilby en mindre mengde frø per pakke.

Dyrking og omsorg for basilikum

Det er to måter å dyrke basilikum på. Den første måten er å så frøene 4 eller 6 uker før datoen for siste vårfrost, eller å starte frøene godt etter at all risikoen for frost har passert og jorda er varm.

Den andre måten å dyrke basilikum på er å kjøpe transplantasjoner fra din lokale hage (klar til å begynne å plante). De selges vanligvis i 4-tommers potter.

Når planting er en god tommelfingerregel hvis du trenger en genser ute, det er for kaldt for basilikum. For å gi plantene dine den beste sjansen til å blomstre, plant dem bort etter at alle sjansene for frost har gått bort og blitt gode og varme.

En av fordelene med kvadratfot hagearbeid er at du kan plassere plast på toppen av det høye bedet ditt for å varme bakken. Hvis du blir overrasket over en forkjølelse etter en frostfri date, slik vi gjorde for noen år siden, er det bare å sette på en glassclutch eller drivhusbøyle for å beskytte sengen din.

Når du planter basilikum i hagen din, er det lurt å plante den ved siden av tomatene slik at de blir sterkere og smakfullere. Plant en kvadratmeter basilikum hvis du ikke planlegger å høste ofte. Plant to per kvadratfot hvis du planlegger å høste ofte for fersk, tørr (minst ønskelig) eller frossen bruk.

I vekstsesongen fjerner du blomsterknoppene fra plantene for å spare energi for å dyrke bladene. Ta stilkene på toppen av bladknutene, hvor de nye stilkene vil spire. Hvis du planter to basilikum per kvadratfot, konsentrer deg om å samle sidestengler slik at de ikke overfylles.

Ta basilikum når som helst og bruk den kun til å forberede bladene. Stilkene kan legges i en komposthaug.

Du vil raskt se at det er enkelt å dyrke urter, spesielt basilikum, ved å bruke Mels hagearbeidsmetode. Systemet har vært utprøvd i over 25 år over hele verden. Lag din egen hage på ryggen eller hvor som helst i nærheten av hjemmet ditt for enkel tilgang og gjør det mye enklere å dyrke gress.

(Denne artikkelen er tillatt å trykkes på nytt uten redigering hvis den riktige tildelingen er gjort og signaturlinjen – ressursavsnittet – opprettholdes)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *